ردیابان ارائه دهنده پیشرفته ترین دستگاه ها و سامانه های ردیابی فوق ردیابی ویژه خودرو، مدیریت ناوگان، اشخاص، اشیا و حیوانات با پنل کاربری ساده و کاملا فارسی در خاورمیانه می باشد. جهت تهیه ردیاب مورد نظر به فروشگاه مراجعه نمایید.

کاهش تعرفه واردات خودرو های هیبریدی
کاهش تعرفه واردات خودرو های هیبریدی – عقب نشینی دولت
همانطور که می دانید سالهاست که در سراسر دنیا قوانینی وضع شده اند که طبق آنها میزان آلایندگی خودروها باید در حد استاندارد باشد تا کمترین خسارات را به محیط زیست وارد کند. از همین رو اکثر شرکت های بزرگ خودروسازی دنیا شروع به تولید خودروهایی با پیشرانه برقی یا همان خودروهای هیبریدی کردند به طوری که در حال حاضر این خودروها توانسته اند بخش اعظمی از بازار خودرو در دنیا را اشغال کنند. حتی شرکت هایی مانند تسلا موتورز هم تنها به تولید خودروهای هیبریدی ( خودروهای سبز) می پردازند و با توجه به پاک بودن آنها، رشد بسیار زیادی کرده اند. مشخصا دولت ها و شرکت های بزرگ خودروسازی در سراسر دنیا به سمت کاهش مصرف سوخت های فسیلی در خودروها و برقی کردن پیشرانه ها در حال حرکت هستند و طبیعتا هر دولتی باید در این راستا قدم بردارد. با این حال چندی قبل خبری مبنی بر افزایش تعرفه خودروهای هیبریدی از سمت دولت شنیده شد که تعجب همگان را به همراه داشت. این طرح با مخالفت کارشناسان زیادی همراه شد و انتقاد های به حق زیادی را به همراه داشت تا اینکه دیروز خبری مبنی بر کاهش تعرفه واردات خودرو های هیبریدی در خبرگزاری های رسمی پیچیده شد. در ادامه قصد داریم تا این خبر را مرور کنیم.

کاهش تعرفه واردات خودرو های هیبریدی
سازمان گمرک ایران روز گذشته تعرفه های واردات خودروهای هیبریدی را اعلام نمود که طبق آن مشخص شد دولت از مقررات قبلی برای واردات خودرو هیبریدی عقب نشینی کرده است. همانطور که قبلا هم گفتیم در دی ماه سال گذشته طبق مقرراتی که برای ورود خودرو از طرف دولت مصوب شده بود، تعرفه خودروهای هیبریدی هم دچار تحولاتی شد به طوری که یک رشد 15 تا 100 درصدی را شاهد بودیم. این تصمیم دولت با دلایلی داشت که طبق گفته آنها دلیل افزایش تعرفه این بود که خودروهای هیبریدی باید تماما برقی باشند و از سوخت فسیلی صرفا جهت شارژ باتری استفاده شود و نه برای حمل و نقل. مسئولان وزارت صنعت و معدن در آن زمان بیان داشتند اگر بنا به استفاده از سوخت های فسیلی در خودروهای هیبریدی باشد، دیگر واردات این خودروها (با حجم موتور بیش از 2 هزار سی سی) تاثیری بر کاهش آلودگی هوا نخواهد داشت.
با این حال این طرح مخالفان زیادی پیدا کرد که عمدتا از فعالان زیست محیطی و وارد کنندگان بودند. این افراد شکایاتی را به مقامات بالای دولتی بردند تا اینکه در روز گذشته شاهد کاهش تعرفه واردات خودرو های هیبریدی بودیم. د رجداولی که دیروز ارائه شد می بینیم کف تعرفه واردات خودروهای هیبریدی 5 درصد و سقف آن 25 درصد می باشد. در این جداول مشاهده می کنیم خودروهای بنزینی-هیبریدی با حجم موتور 1500 سی سی و کمتر تعرفه 5 درصدی دارند. همچنین همین خودروها با حجم موتور بین 1500 تا 2500 سی سی دارای تعرفه 25 درصدی می باشند.
اما در مقررات و تعرفه های واردات خودرو در دی ماه سال گذشته شاهد تعرفه های بین 15 تا 100 درصدی واردات واردات خودروهای هیبریدی بودیم. البته در تعرفه های قبلی خودروهای هیبریدی بیش از 2500 سی سی دارای تعرفه ای بین 95 تا 100 درصد بودند.